Mondzorgcoaches helpen kwetsbare groepen met betere mondhygiëne

Mondzorgcoaches van het project 'Ieders Mond Gezond' moeten kwetsbare groepen helpen met betere mondhygiëne. De coaches zorgen ervoor dat de drempel naar de tandarts kleiner wordt. Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) woonde donderdag een mondscreening bij in Oostende en maakte er kennis met mondzorgcoaches.

In 2024 wil 'Ieders Mond Gezond' specifiek inzetten op samenwerkingen met de Vlaamse eerstelijnszones. Zo wil het de toegankelijkheid tot mondzorg verbeteren en de kloof tussen personen in armoede en mondzorgprofessionals verkleinen. 

Voor welzijns- en gezondheidswerkers organiseert 'Ieders Mond Gezond' een opleiding mondzorgcoach. "Na het volgen van deze kosteloze, eendaagse opleiding kunnen medewerkers van armoedeorganisaties de mensen uit hun organisatie helpen waar nodig. De mondzorgcoaches voeren uiteraard zelf geen enkele behandeling uit, maar vervullen een brugfunctie tussen de patiënt en de reguliere zorg", zegt Crevits. 

Donderdag was 'Ieders Mond Gezond' aan het werk in Oostende om er de hele dag mondscreenings uit te voeren in het Huis van het kind Edith. Een tandarts en vier mondzorgcoaches waren aanwezig om elke persoon zo goed mogelijk te begeleiden. "Met onze partnerorganisatie Gezonde Mond werken we aan een betere mondzorg. Uit verschillende bevragingen alsook uit objectieve gegevens van de mutualiteiten, weten we dat mondzorg, zeker bij kwetsbare groepen, wel eens verwaarloosd kan worden. Wie zijn of haar mond niet tijdig laat verzorgen, loopt het risico dat de schade alleen maar groter wordt en de kosten nog verder oplopen. Vanuit onze preventieve aanpak willen we dat net voorkomen", klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.