Europese Commissie bezorgd over nieuw beloningsprogramma van TikTok

De Europese Commissie maakt zich zorgen over een nieuw programma van TikTok dat de gebruikers beloont voor het bekijken van video's, het uitnodigen van vrienden en andere zaken die ze uitvoeren op de video-app. De Commissie eist dat TikTok binnen 24 uur haar risicobeoordeling overmaakt.

De app TikTok Lite, die deze maand in Frankrijk en Spanje is gelanceerd voor 18-plussers, bevat een beloningsprogramma dat gebruikers punten laat verdienen door bijvoorbeeld het bekijken van filmpjes, het liken van content, het volgen van actieve gebruikers of het uitnodigen van vrienden. Die punten kunnen ze omruilen voor beloningen, zoals vouchers van Amazon, cadeaubonnen via Paypal,...

De Commissie maakt zich zorgen over het programma. Ze heeft TikTok woensdag meer informatie gevraagd over de risicobeoordeling die de app zou moeten gemaakt hebben, met name wat betreft de impact op de mentale gezondheid van gebruikers. De Commissie vreest immers dat het programma verslavend gedrag kan stimuleren. 

TikTok moet binnen 24 uur haar risicobeoordeling inleveren, en bijkomende informatie tegen 26 april, zo stelt de Commissie in een mededeling. Nadien zal ze zich beraden over eventuele verdere stappen. Die kunnen eventueel tot boetes leiden indien TikTok, eigendom van het Chinese Bytedance, niet meewerkt, of onvoldoende of misleidende informatie verstrekt. 

Sinds de inwerkingtreding van de nieuwe Europese wetgeving over digitale diensten (DSA) is TikTok al vaker in het vizier van de Commissie beland. Zo opende ze in februari reeds een procedure omdat de populaire app van het Chinese Bytedance mogelijk de regels schendt op vlak van onder meer de bescherming van minderjarigen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.