Er komen drie ziekenhuizen voor kinderkanker

Er komen drie gespecialiseerde centra voor alle kinderen met kanker in ons land. De universitaire ziekenhuizen in Gent, Leuven en Brussel hebben de beste troeven in handen. De federale ministerraad besliste vrijdag om voor kinderoncologie naar een beperkt aantal referentiecentra te evolueren vanaf 2027.

Dat schrijft De Morgen.

Kanker bij kinderen is een ziekte van de kleine getallen - jaarlijks zijn er zo'n 350 à 400 nieuwe patiënten - en dus zal een concentratie van expertise tot betere zorg leiden, is de achterliggende gedachte. Een gelijkaardige hervorming is er al voor pancreas- en slokdarmkanker.

Momenteel zijn er zeven Belgische ziekenhuizen met een afdeling kinderoncologie. De evolutie binnen het vakgebied zorgt er echter voor dat die 'kleinschaligheid' zich wreekt, zegt hemato-oncoloog Barbara De Moerloose (UZ Gent) in de krant. "Kinderkanker is een kluwen van ruim zestig verschillende subtypes. Het is onhoudbaar geworden voor al die kleine teams om zich in elk domein bij te scholen."

Concreet moeten referentiecentra in de toekomst voor elke patiënt instaan voor de diagnose, het opstellen van een behandelplan en chirurgie of andere complexe ingrepen. Voor onder meer revalidatie of chemotherapie zullen patiënten dichter bij huis terechtkunnen in satellietcentra. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wijst naar Nederland als lichtend voorbeeld. 

Boven de Moerdijk bestaan afspraken over de diagnostiek en behandeling van kinderkanker. De aanpak is vanaf 2018 gecentraliseerd in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht voor kinderen en tieners tot 18 jaar. Door de concentratie is het ziekenhuis aantrekkelijk voor nationaal en internationaal talent. Er kan beter onderzoek gevoerd worden naar kinderkankers en nieuwe innovatieve behandelingen worden sneller ingevoerd. Maar vooral; de levenskwaliteit van de kinderen gaat er sneller terug op vooruit. 

Het Prinses Máxima Centrum werkt in nauwe afstemming met 20 shared care centra verdeeld over Nederland, waar zorg dichter bij huis kan worden vormgegeven als dat mogelijk is. 

Belangrijk is immers dat om de zorg voor kinderen zoveel mogelijk dicht bij huis te houden, ook voorzien wordt dat deze referentiecentra verbonden zijn met satellietcentra die op hun beurt moeten voldoen aan duidelijk vastgelegde normen en op basis daarvan door de deelstaten worden aangeduid. Daar kan een jonge kankerpatiënt terecht voor delen van de behandeling zoals voor chemotherapie, revalidatie of in het slechtste geval de palliatieve zorg. Voor het grootste deel van de ziekte kan het kind met het gezin dus dichter bij huis terecht. Bovendien moet alle chemo niet meer per se in een ziekenhuis gebeuren bij kinderen. Een minimumaantal toedieningen gebeurt in een (satelliet)centrum. De rest kan tegenwoordig ook thuis. 

Wie de erkenning zal krijgen, en waar die bijgevolg geconcentreerd zal worden moet nog bepaald worden door de deelstaten. De oncologen stellen twee Nederlandstalige en een Franstalige referentiecentrum voor. 

> Kinderartsen pleiten voor Minister van het Kind

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.