"Directe raadpleging kinesitherapeut zou tot betere behandeling acute lage rugpijn leiden"

Het zou goedkoper en beter zijn om patiënten met acute lage rugpijn niet langer eerst langs een huisarts, maar onmiddellijk naar de kinesist te sturen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een studie die revalidatiewetenschappers van UHasselt, UAntwerpen, KU Leuven en UCLouvain uitvoeren. Ook internationale studies tonen dat aan.

Jaarlijks krijgen ongeveer 2 miljoen Belgen te maken met acute lage rugpijn die tussen één dag en zes weken aansleept. In België, in tegenstelling tot verschillende andere Europese landen, moeten patiënten zich eerst bij de huisarts melden, die ze vervolgens naar een kinesist doorverwijst. De Direct-Physio-studie onderzoekt nu, op vraag van het Riziv, of die eerste stop via de huisarts kan worden overgeslagen.

De eerste resultaten van de studie - op een groep van vijftig patiënten - zijn alvast veelbelovend. De personen die zich rechtstreeks bij de kinesitherapeut aanmeldden, vertoonden zo goed als allemaal een snelle en effectieve verbetering van hun rugpijn. Bij nog geen enkele patiënt is medische beeldvorming of bijkomende zorg nodig geweest. Ook zijn er gedocumenteerde gevallen waar er gepast en correct door de kinesitherapeuten naar een arts werd doorverwezen, wanneer er alsnog ongerustheid was of er bijkomende aandoeningen waren die (eerst) medische zorg vereisten.

Uit de onderzoeken in andere landen zoals Denemarken, Zweden, Nederland en Polen, bij in totaal 1,5 miljoen patiënten met lage rugpijn, blijkt dat het rechtstreeks kunnen aanmelden bij de kinesitherapeut leidt tot een kortere duur van de pijn, minder gebruik van medische beeldvorming en medicatie, lagere gezondheidszorgkosten, een kortere wacht- en behandeltijd en minder afwezigheid op het werk.

De onderzoekers zijn voor deze studie nog steeds op zoek naar  personen met acute lage rugpijn, verspreid over heel België. Deelnemen aan de studie kan via registratie op www.directphysio.be

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.