Nikab: ‘Gerechtvaardigd en proportioneel’ (Orde) 

Voor het geval Wolverson dat we deze week in onze papieren editie schetsen, - conflict met een Britse patiënte met een nikab - schiet Prof. Jean-Jacques Rombouts, vicevoorzitter van de Orde, geen gelijkaardig geval te binnen voor ons land. Hij geeft wel uitleg aan de hand van het (toekomstige) verklarend compendium bij de nieuwe deontolgische code als het gaat over respect voor de patiënt.

Artikel 16 van de nieuwe code zegt het volgende: “De arts gaat empathisch, attent en respectvol om met elke patiënt.”

De Nationale Raad van de Orde legt momenteel de laatste hand aan een compendium dat de kernachtige nieuwe code op elk punt nader moet toelichten. Deze ‘handleiding’ verschijnt in principe begin juli.  Prof. Rombouts deelt in primeur met De Specialist de toelichting bij artikel 16, die goed past bij dit probleem.

Er wordt  gesproken over de medische rechtvaardiging en proportionaliteit als men zich beweegt in de de intieme sfeer of de privacy van de patiënt. “Deze respectvolle houding impliceert grenzen en codes in de vraagstellling bij de anamnese en in het bijzonder tijdens klinische onderzoeken. Idem dito voor een correct onderzoek van een anatomisch gebied waarbij de patiënt naakt moet zijn voor een precieze semiologie. Dat alles moet gerechtvaardigd en proportioneel zijn. De patiënt moet altijd vooraf worden geïnformeerd over hoe het onderzoek zal worden uitgevoerd en over faciliteiten beschikken die het respect voor zijn privacy garanderen."

Alles staat of valt uiteraard met de termen ‘gerechtvaardigd en proportioneel’.

> Lees ook : Arts voor tuchtcollege omdat hij patiënte vraagt nikab te verwijderen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.