Nieuw psychiatrisch centrum wil zorg voor patiënt 'vermaatschappelijken'

Tijdens een symposium over de behandeling van psychose in het Universitair Psychiatrisch Centrum in Kortenberg is het nieuwe Center for Contextual Psychiatry van de KU Leuven ingehuldigd. Het centrum wil bij de behandeling van psychiatrische patiënten opnieuw meer aandacht besteden aan de maatschappelijke context waarin de betrokken patiënten leven.

"De behandeling van een aandoening als psychose gebeurt nu vooral met medicatie. We weten dat dit vaak onvoldoende is en niet echt bijdraagt tot herstel. Medicatie kan weliswaar een rol spelen om klachten te bedwingen wanneer die heel heftig zijn. Maar nadien is er vooral een psychologische behandeling nodig die helpt om overeind te krabbelen en het leven terug op het spoor te krijgen", zegt psychologe Inez Myin-Germeys, die het centrum leidt. "Het aanbod hiervoor is in Vlaanderen echter zeer beperkt. Het centrum wil op dat vlak nieuwe behandelingen ontwikkelen en een maatschappelijk draagvlak creëren om ze een plaats te geven in het zorgaanbod."

Psychiatrische klachten zijn volgens de van de Universiteit van Maastricht overgekomen onderzoekster niet louter het gevolg van een hersenprobleem. "Het gaat om mensen die in een bepaalde context klachten ontwikkelen. Om deze te behandelen, moeten we oog hebben voor deze context."

Het onderzoekscentrum startte bijvoorbeeld reeds een klinische studie om de 'accept & commitmentherapie' te vertalen naar het dagelijkse leven. Dat moet patiënten elementen in handen geven waarmee ze zelf met hun eigen problemen aan de slag kunnen. In het kader van deze therapie vraagt men de patiënt de symptomen van zijn aandoening te aanvaarden en zich te blijven focussen op wat belangrijk is in het leven. "Via allerlei raadgevingen die via een app digitaal ter beschikking worden gesteld, reiken we handvatten aan hoe de patiënt daar zelf mee kan omgaan", aldus Myin-Germeys.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.