Man sterft na 613 dagen besmetting met corona

In Nederland is een man gestorven met een extreem lange corona-infectie: 613 dagen of ruim anderhalf jaar. Onderzoekers van het Amsterdamse UMC stelden vast dat het virus in die tijd meer dan vijftig keer muteerde. Ze waarschuwen voor het ontstaan van gevaarlijke varianten, zo bericht de Nederlandse openbare omroep NOS.

De 72-jarige man, die een verzwakt immuunsysteem had, stierf in oktober 2023 na 613 dagen met covid-19. Hij werd in februari 2022 omgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting en testte al die tijd positief. Mogelijk gaat het om de langste coronabesmetting ooit.

Onderzoekers onder leiding van Magda Vergouwe namen geregeld stalen om het genetisch materiaal van het virus te onderzoeken. Daarbij werden meer dan vijftig mutaties van de originele Omikron-variant BA.1 vastgesteld. Amper 21 dagen nadat de man een bepaald medicijn kreeg toegediend, ontwikkelde het virus al resistentie hiertegen. 

Voor zover bekend heeft de man niemand besmet, maar het gevaar van die mutaties is wel dat er een gevaarlijke variant opduikt die ook het immuunsysteem van gezonde mensen kan misleiden. Het is dan ook aan te raden om de evolutie van het coronavirus bij mensen met een verzwakt immuunsysteem nauwlettend op te volgen, klinkt het. 

Eind deze maand worden de resultaten van het onderzoek bekendgemaakt op een medisch congres in Barcelona.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.