Orthopedisten krijgen het op de heupen

Dokter Olivier Verborgt, voorzitter van de BVOT (1) vindt dat de overheid moet kiezen: het belang van heupprothesen is reëel voor de levenskwaliteit. Niet tijdig behandelen van een heupfractuur impliceert een grotere overlijdenskans.

Weldra loopt een tweedaags congres over orthopedie waaraan ook De Specialist zijn steun heeft toegezegd (2). De voorzitter beseft dat het steeds moeilijker wordt om alle collega’s op hetzelfde (tweedaags) congres te krijgen: de orthopedie raakt hoe langer hoe meer gesubspecialiseerd. “Vele orthopedisten behandelen nog slechts 1 of 2 gewrichten.” Maar een aantal plenaire sessies belangen iedereen aan: beeldvorming, infecties, revalidatie… Een aantal gerenommeerde internationale sprekers hebben toegezegd een Keynote lecture te geven.  Een trekpleister wordt voorts een politiek debat met beleidsmakers. Thema daar is kwaliteit en registratie, twee zaken waar de politiek erg op aanstuurt en die brandend actueel zijn.

Wordt er meer voor orthopedie gekozen dan vroeger?

Er is zeker een grote vraag door de vergrijzing. Alleen al de heupfracturen zelf zullen ons de komende 20 tot 30 jaar overspoelen. De overheid moet keuzes  maken. Het belang van heupprothesen is reëel voor de levenskwaliteit.  Wordt een heupfractuur niet operatief behandeld, dan moeten oudere mensen zes weken het bed houden, wat een grote kans op overlijden impliceert.”

Voor de aanpak van artrose moet je in sommige landen minstens op een wachtlijst van enkele maanden alvorens je bij een orthopedist terecht kunt. Plus nog eens enkele maanden wachten voor de operatie. Omdat het systeem dat gewoon afblokt.  Verre van een ideale situatie voor de patiënt.”

Een greep uit het congresprogramma:

  • Joost Baert, voorzitter indicatoren binnen de vakgroep orthopedie, vertelt welke indicatoren belangrijk zijn. Verder wordt alles uit de doeken gedaan over de registratietool. Na de beruchte PIP-affaire moet elke gewrichtsprothese in knie en heup verplicht geregistreerd worden sinds 1 september 2015. Wie niet registreert, krijgt geen terugbetaling.

  • Tine Willems, contactpersoon tussen BVOT en Riziv, bespreekt zin en onzin van registraties. Ze licht al een tip van de sluier van het eigen BVOT-register.

  • Een derde speech van Katelijne Ackaert (CM) spitst zich toe op de CM-heupstudie. De orthopeden beseffen het nut van registers, maar de wijze waarop de CM haar data gebruikt en vergaart? Er zijn tal van interpretaties mogelijk en de studiemethodologie lijkt niet helemaal waterdicht. De anonimiteit van vroeger verdwijnt bovendien, nu worden ziekenhuizen met naam en toenaam vermeld. Pittig debat verzekerd.

  • De Keynote lecture van deze sessie komt van Bo Sanderhoff Olsen (Denemarken). Het Scandinavische model werkt al jaren op registratiebasis. Hun publicaties hebben een sterke reputatie wereldwijd.

Eén van de doelgroepen van de BVOT en het congres zijn uiteraard de assistenten-in–opleiding, verzameld onder een dynamische vereniging BOTRA. Ze plannen een minibattle door een aantal sprekers tegenover elkaar te plaatsen rond controversiële topics.

Meer hierover in de volgende editie van De Specialist.

 

(1) Elk jaar wisselt de taalrol voor de organisatie van het Orthopaedica Belgica Congres.  In 2016 is het weer de beurt aan de BVOT (Belgische Vereniging voor Orthopedie en Traumatologie). Thema: artroplastie. 
(2) Orthopaedica Belgica, donderdag 28 en vrijdag 29 April 2016. Grand Casino Knokke, Zeedijk-Albertstrand 509, 8300 Knokke-Heist. 
Congresprogramma: www.ob2016.org.
Meer info ook op www.bvot.be.
Accreditering chirurgen en fysiotherapeuten aangevraagd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.