Tekort sociale zekerheid verdrievoudigd

Het tekort in de sociale zekerheid wordt op 794 miljoen geraamd daar waar eind vorig jaar werd verwacht dat het 261 miljoen zou bedragen. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat De Tijd kon inkijken. Een en ander heeft vooral te maken met tegenvallende fiscale ontvangsten. Maar er zijn ook meevallers.

De sociale zekerheid wordt deels gefinancierd via inkomsten uit btw en de roerende voorheffing. De verwachting is dat die lager zullen uitvallen dan de regering eind vorig heeft geraamd.

Het toont aan dat de regering-Michel andermaal te optimistisch is geweest in haar ramingen voor de belastingontvangsten, aldus De Tijd. De roerende voorheffing zal volgens nieuwe ramingen 281 miljoen euro minder opbrengen en de inkomsten uit btw zullen zo'n 40 miljoen euro lager zijn. Daardoor krijgt de sociale zekerheid dit jaar 321 miljoen euro minder binnen.

Maar ook de uitgaven van de sociale zekerheid worden hoger ingeschat. Door de hogere inflatie zal de spilindex dit jaar drie maanden eerder worden overschreden. Daardoor zullen de lonen van de ambtenaren en de uitkeringen vroeger dan verwacht stijgen en is er dus extra geld nodig.

Anderzijds is de economische groei beter dan verwacht en dat moet leiden tot meer belastinginkomsten. In de tweede helft van volgende maand staat een begrotingscontrole gepland en begin volgende maand is het rapport van het monitoring- comité klaar. Dat comité van topambtenaren effent het pad voor de besprekingen.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.