Onderzoekers KU Leuven beperken infecties door tandimplantaat met intern reservoir

Onderzoekers van de KU Leuven hebben een nieuw tandimplantaat ontworpen dat de kans op ontstekingen verkleint. Hierbij werd een ingebouwd reservoir onder de tandkroon voorzien dat gevuld kan worden met antimicrobiële stoffen. Deze kunnen vervolgens gecontroleerd vrijgegeven worden, omdat het implantaat samengesteld is uit poreus composietmateriaal.

Infecties zijn een vaak voorkomend euvel bij traditionele tandimplantaten. Omdat er zich in de mondholte veel micro-organismen bevinden kan er snel een biofilm groeien op het implantaat. Biofilms bestaan uit bacteriële cellen en/of schimmelcellen die resistent zijn tegen antibiotica.

Uit een studie blijkt dat een bepaalde mondbacterie die de tanden aantast geen biofilms meer kan vormen op de buitenkant van het implantaat wanneer het reservoir gevuld is met chloorhexidine, een universeel mondspoelmiddel met krachtige antimicrobiële werking. Ook biofilms, die vooral op het implantaat gekweekt worden, konden op dezelfde manier effectief bestreden worden. Het implantaat, waaraan verschillende onderzoeksgroepen van de KU Leuven meewerkten, werkt daardoor zowel preventief als curatief.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.