"Bereidheid om boel plat te leggen, groeit"

Volgens Bvas-voorzitter Marc Moens groeit de bereidheid bij de anesthesisten om actie te voeren tegen het nieuwe systeem van laagvariabele gestandaardiseerde zorg. Hij vreest ervoor dat bij de speciallisten mogelijk twee kampen zullen ontstaan in de ziekenhuizen.

De laagvariabele gestandaardiseerde zorg kan tot spanningen gaan leiden volgens de artsenleider. Twee kampen kunnen daar het gevolg van zijn:

  • Enerzijds het chirurgische kamp. Dat zal niet altijd een radioloog of cardioloog willen betalen als die (nagenoeg) nooit langskomt in hun ziekenhuis, al mag dat volgens de gemiddelden meestal wel het geval zijn over heel België;
  • Anderzijds de 'dienstverlenende' sector zoals de patholoog anatomen.

"Een simpel voorbeeld: er wordt een appendix weggehaald, een routine-operatie. Terecht altijd anatoom-pathologisch onderzocht, want soms ontdekt men zo een kankergeval. Is dat het geval, dan kost het bijkomende onderzoek van die tumor plots veel meer. Vandaag is dat per prestatie betaald, maar in het nieuwe systeem van laagvariablee zorg valt dat allemaal weg. De bioloog, radioloog, patholoog... moeten zich dan zien te redden met een gemiddeld bedrag."

Kwaliteit in het gedrang?

Maar er is meer: "Komt dan de kwaliteit niet in het gedrang als men niet meer bereid is om die prestaties te verrichten? Vooral anesthesie en chirurgie verzetten zich sterk tegen het systeem. Anesthesisten zijn bereidheid om de boel plat te leggen, die bereidheid groeit", waarschuwt Marc Moens. "We hebben continu geprobeerd om de basisprestaties uit het voorgestelde document voor laagvariabele zorg te halen naar analogie met het referentiesysteem, maar Bert Winnen en de minister weigeren."

Een laatste opmerking van dr. Moens vanuit de invalshoek van de orthopedisten: "Laaggestandaardiseerde zorg omvat momenteel gemiddeld 25% van de ziekenhuisactiviteit. Maar voor orthopedie bijvoorbeeld zit 75% van die verstrekkingen in de laagvariabele zorg. Die wordt dus geforfaitariseerd. Daar is men allesbehalve gelukkig mee omdat een heel ingewikkelde operatie of een complicatie evenveel zal kosten als een simpele ingreep in dit systeem!"

Reacties? Reageer

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.